Çekçek Sürücüleri Artık Geri Dönüşüme Katkıda Bulunuyor
Artık onların da plakaları var… Çekçekçiler topladıkları atıklarla geri dönüşüme katkı sağlayacak.
“Günde 20-25 kilometre yol gidiyor”
TEKİRDAĞ – Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde kayıt yaptıran ve plakaları verilen çekçek şoförleri, topladıkları atıklarla geri dönüşüme ve ekonomiye doğrudan katkı sağlayacak.
Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde belediye tarafından hayata geçirilen uygulama kapsamında çekçek sürücüleri kayıt altına alınarak plaka ve kimlikleri alındı. Yeni ve rengarenk arabalar, plakalar, kimlik kartları ve yelekler verilen çekçek sürücüleri, topladıkları atıklarla doğrudan geri dönüşüme ve ekonomiye katkıda bulunuyor. Çerkezköy Belediyesi’ne kayıt yaptırarak yeni plaka ve kimliğini alan Zeki Sevgi, topladıkları atıklarla geri dönüşüme katkıda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Atıkları bir depoya koyarak toplayan ve haftalık olarak geri dönüşüm tesisine gönderen Zeki Sevgi, günde 10 ila 12 kilometre yol kat ediyor.
“Kaçakçılık bitti”
Yaklaşık 15 yıldır bu işi yapan Zeki Sevgi, yeni uygulamayla kaçak çalışanların da ortadan kaldırıldığını söyledi. Kaçak çalışanlardan dolayı para kazanamadığını belirten Sevgi, polisin denetimlerini artırmasıyla kaçak çekçek sürücülerinin ortadan kaybolduğunu söyledi. Sevgili; “15 yıldır bu işi yapıyorum. Allah rahmet eylesin. Eskiden Suriyeliler vardı, kaçak çalışanlar vardı, mal bulamıyorduk. Günde iki posta yapıyorum o da bana yetiyor. Çünkü onlar Kaçak çalışıyorduk, geri dönüşüme gönderecek kağıt bulamadık. Artık çok kolay. Kaçakçılık böyle bir şey.” “Bu şekilde tamamlandı. Polislerimize de çok teşekkür ediyorum. Denetimlerini yoğunlaştırıyorlar, kaçak çalışmalara izin vermiyorlar. Çok şükür belediyemiz güzel bir çalışma yaptı. Bize plaka ve araba verdiler. Yarın, ertesi gün.” Plakamızı kaynak yaptırıp motorumuza taktıracağız” dedi.
5 ila 10 kilometre mesafeyi kapsıyor
Günde 5 ila 10 kilometre mesafeden atık topladığını belirten Sevgi, şunları söyledi; “Geri dönüşüm tesisindeki abimiz de paramız bitince bize borç veriyor. Kızımla birlikte yaşıyorum. Malları toplu veriyorum. Toplu para alıyorum. Çok şükür kazanıyoruz. Zar zor geçiniyorum. Sabah kalkıp öğlene kadar çalışıyorum, sonra akşam 4-5 civarında çalışıyorum.” “Günde 5-10 kilometre yol yapıyorum. Bu bir iş” dedi.