Haber

İlk enginar hasadı için gün sayıyor

İlk enginar hasadı için gün sayıyor

Enginar 20 günde ihracata hazır olacak

DENİZLİ – Denizli’nin Çal ilçesine bağlı Selcen Mahallesi’nde bu yıl ilk kez enginar dikildi. Yaklaşık 20 gün sonra hasadı yapılacak olan enginarlar, Aydın Söke’deki tesiste işlendikten sonra ihracata gidecek.

Denizli’nin Çal İlçesi’ne bağlı Selcen Mahallesi’nde deneme amaçlı enginar bu yıl ilk kez dikildi. Mayıs ayında yaklaşık 3 dönüm araziye 2 bin kök “Kalplık” enginarı dikildi. 20 gün sonra hasadı yapılacak enginarlar Aydın Söke’deki tesise gönderilecek. Tesiste işlenecek enginarlar Avrupa ülkelerine ihraç edilecek.

Enginar hasadını 20 günde bitireceklerini ve 30 – 32 bin “Kalplik” enginar hasadı yapmayı hedeflediklerini anlatan üretici Ömer Ayhancı, bundan sonra anlaşma ile 150-200 dekarlık alanda enginar üretimine devam edeceklerini söyledi. yıl. Bağlarda bu yıl tüylü küf hastalığının şiddetli bir şekilde görüldüğünü ve üzüm salkımlarının hastalıktan etkilendiğini anlatan Ömer Ayhancı, “Aydın’da Nihat Selçuk adlı enginar üreticisi, 2011 yılında Aydın, Denizli ve Antalya Ziraat Odaları Başkanları ile temasa geçti. yıllık bazda sürekli hasat elde etmek için.Denizli Ziraat Oda başkanımız beni aradı.Arkadaşlarınızla Çal ve Baklan’da gezintiye çıktık.Örnek olması için 3 dönüm alana 2.000 adet kök enginar diktik. Çiftçi ve Üretici Bu enginarın iki çeşidi vardır.Birincisine ‘Çanaklık’ denir.Bizimki ‘Heartlik’ denir.Enginar cinsimiz Kalplik’te kök başına 15-16 adet enginar, bizimki ise ‘Heartlik’ enginar cinsidir. Çanaklık’ta kök başına 8-10 adet enginar çıkıyor’ dedi.

20 gün sonra hasat başlar

Çal Selcen’de ilk kez ekilen enginarların yaklaşık 20 gün sonra hasat edilmeye başlanacağını ve yaklaşık 30-32 bin adet enginar hasadı yapmayı planladıklarını anlatan Ayhancı, “Çal Selcen’de daha çok zeytinyağı yemeği olarak tüketilen enginar. ülkemizin ve faydaları saymakla bitmeyen lif içeriği yüksek olup yapısı ve ciğer dostu olması ile Türk mutfağında değerli bir yere sahiptir.Anavatanı olarak daha çok Aydın ve İzmir’de üretilmektedir.Doğal olması nedeniyle Bölgemizde yaşanan afetler, üzümlerde meydana gelen küf hastalığının üretimde büyük düşüşlere yol açması ve bölge halkının olumsuz etkilenmesine neden olduğunu belirterek, “Bölge insanına kapı olacağını düşündüğümüz enginar ekiminin, bölge insanı için yeni bir ekmek kapısı olacak. Önümüzdeki yıl İsabey Mahallesi’ndeki üreticilerle birlikte 150 – 200 dekar enginar dikmeyi planlıyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu