Haber

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çok Sesli Korosu, Walter Strauss Masterclass’ta Avrupalı ​​koro şeflerini ağırladı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çok Sesli Korosu, 8 yıldır düzenlediği Walter Strauss Masterclass’ta teorik ve pratik eğitimler vererek Avrupa’dan koro şeflerini, şef adaylarını ve müzik öğretmenlerini ağırlıyor.

Her yıl Avrupa’dan usta koro şeflerinin konuk eğitmen olarak davet edildiği CSO Tarihi Salon’da bu yıl 8’incisi düzenlenen uluslararası Walter Strauss Masterclass’a bu yıl İsveçli şef Gary Graden katılacak.

Devlet Çok Sesli Korosu’nun merhum şefi Walter Strauss’a ithaf edilen masterclass, internet üzerinden yapılan başvuruların değerlendirilmesi sonrasında eğitime kabul edilen şefleri bir araya getirdi.

CSO Tarihi Salon’da düzenlenen ön eğitim hakkında bilgi veren Devlet Çok Sesli Koro Şefi Burak Onur Erdem, bu haftanın koro camiasına açıldıkları bir hafta olduğunu, geçtiğimiz pazar günü 33 koronun CSO’da sahne aldığını söyledi. Ada Ankara’da 2 bin kişiyle Cumhuriyetin 100’üncü yılı kutlandı. Yıldönümünü bir kez daha kutladıklarını belirtti.

Erdem, konserin ardından bu hafta kendileri için çok önemli olan Walter Strauss Masterclass’ta yerli ve yabancı koro şeflerini ağırlamaya başladıklarını söyledi.

Koro şeflerine yönelik düzenlenen bu eğitimin artık dünyada tanındığını belirten Fazilet, “Walter Strauss Masterclass, Avrupa Koro Federasyonu tarafından önerilen dört ustalık sınıfından biri haline geldi.” söz konusu.

Katılımcı 6 şef ve 6 müzik öğretmenine eğitim

Şef Fazilet, Avrupa’dan çok sayıda başvuru aldıklarını ve koro şeflerinin profesyonel bir koro ile çalışmasının önemli olduğunu belirterek, “Şef adayları, müzik öğretmenleri ve şefler bir haftalığına buraya kendilerini geliştirmek için geliyorlar. Bu yıl 4. Yurt dışından şefler ve yurt içinden 2 şef katılımcı olarak katılacak.” “Devlet Çoksesli Korosu’nda çalışıyor. Katılımcılarımız Mozart Requiem’i üzerinde çalışıyor.” söz konusu.

Fazilet, bu yıl ustalık sınıfı kapsamında Türkiye’den 6 müzik öğretmenine de eğitim verdiklerini, okulda kullanılabilecek türküler, marşlar ve halk müziği çalışmaları yaptıklarını belirterek, şöyle konuştu:

“Bu ikili programa devam ediyoruz ve ustalık sınıfını kapanış programıyla sonlandırıyoruz. Bu kapanış konserinde korolar sahnede. Bir atölye koromuz var ve bu koroyu müzik öğretmenlerimiz ve koro şeflerimiz yönetiyor. Konserimizi parçalara bölüyoruz ve her biri Şef bir bölümü devralıyor. Dinamik, hızlı bir konser “Ardından Devlet Çok Sesli Koromuz sahne alacak. 27 Ocak’ta CSO Tarihi Salonu’nda sanatseverleri bu konsere bekliyoruz.”

Almanya, Letonya, Rusya ve Ukrayna’dan insanlar eğitim almak için Türkiye’ye geliyor.

Eğitimin ardından şeflere uluslararası sertifika verdiklerini anlatan Fazilet, şöyle konuştu: “Avrupa Koro Federasyonu koro şefliği eğitiminde Hollanda, İsveç ve Türkiye’yi öne çıkarıyor, şeflere ve şef adaylarına tavsiye ediyor. Ankara da Türkiye’nin en iyi koro şefi adaylarından biri. Şefliği öğrenmek için ziyaret edilmeli.” İfadelerini kullandı.

Erdem, katılımcıları bir sanatçı komitesiyle özenle seçtiklerini, bu yıl Almanya, Letonya, Rusya ve Ukrayna’dan katılımcı şefleri davet ettiklerini söyledi.

Burak Onur Erdem, her yıl dünyaca ünlü tecrübeli şefleri eğitim vermek üzere davet etmeye çalıştıklarını, bu yıl Amerika doğumlu İsveçli şef Gary Graden’i davet etmelerinin sebebinin ise usta bir eğitmen olması ve alanında ünlü olması olduğunu sözlerine ekledi.

“Devlet Çoksesli Korosunun şeflik eğitimi vermesi çok önemli”

Masterclass vermek üzere Türkiye’ye gelen İsveçli konuk şef Gary Graden, 7 yıl önce İstanbul’a geldiğini ancak ilk kez Devlet Çok Sesli Korosu ile çalışma fırsatı bulduğunu ve bu koroyla çalışmaktan onur duyduğunu belirtti. bunu birçok kez duymuştu.

Graden, “Devlet Çoksesli Korosu’nun şeflik eğitimi vermesi çok önemli. Çok değerli bir iş yapıyorlar. Türkiye’de zaten korolara liderlik ediyorlar. 8 yıldır koro şefliği ustalık sınıflarını başarıyla yürütüyorlar. Daha iyi müzik için çalışıyoruz. Bu tür ustalık sınıflarına katılmak orkestra şefleri için çok değerli.” ” dedi.

Klasik müziğin bilinen müziklere karşı gücünü her zaman koruduğunu belirten Graden, “Klasik müzik büyüleyicidir. İnsanların şarkı söylemesi gerekir ve bunu büyük bir koroda yapmak her zaman değerli ve sağlıklıdır.” söz konusu.

“İlk uluslararası ustalık sınıfım”

Şeflik eğitimine katılmak üzere Letonya’dan gelen şef Patricks Stepe, Türkiye’de ilk kez bulunduğunu belirterek, genç bir koro şefi olarak Walter Strauss Masterclass’a kabul edilmekten memnuniyet duyduğunu söyledi.

Stepe, “Daha önce Letonya’da sadece yerel ustalık sınıflarına katılmıştım. Bu benim ilk uluslararası ustalık sınıfım. Avrupa Koro Federasyonu bursuyla geldim. Daha önce Letonya’da bir radyo korosunda çalıştım ama bu benim ilk çalışma fırsatımdı. ve profesyonel bir koro ile eğitim almak. “Çok Sesli Koro ile çalışmak olağanüstü bir şey. Mozart Requiem’ini çalıştık, koroyu yönettiğinizde çok güzel bir etkileşim oluyor.” dedi.

Gary Graden ve Burak Onur Fazilet ile çalışmanın çok keyifli olduğunu belirten Stepe, teknik detaylar üzerinde çalışmanın kendileri için değerli olduğunu sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu