Suudi Arabistan Veliaht Prensi: “Hindistan-Ortadoğu-Avrupa Ekonomik Koridoru’nun olumlu yansımaları olacak”
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman, Hindistan-Ortadoğu-Avrupa Ekonomik Koridoru’nun Suudi Arabistan’ın “diğer ülkelerdeki ortaklarına ve küresel ekonomiye” olumlu yansımaları olacağını söyledi.
Suudi Arabistan’da yayın yapan Al-Ikhbariyya kanalının haberine göre, Hindistan’a resmi bir ziyarette bulunan bin Salman, Hindistan Başbakanı Narendra’nın da katıldığı Suudi Arabistan-Hindistan Yatırım Forumu oturumunun ortasında konuştu. Modi.
Bin Salman, ekonomik koridorun kurulmasına yönelik imzalanan mutabakat zaptı’nın aylar önce yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıktığını hatırlattı.
Suudi Arabistan Veliaht Prensi, “Ekonomik koridor, ekonomik bağları güçlendirerek ülkelerimizin ortak çıkarlarına hizmet edecektir. Bunun diğer ülkelerdeki ortaklarımıza ve genel olarak küresel ekonomiye olumlu yansımaları olacaktır.” değerlendirmesini yaptı.
Ekonomik koridorun faydalarına ilişkin bin Salman, “Uluslararası deniz trafiğine olumlu katkılar görüyoruz. Demiryolları ve liman bağlantılarını içeren altyapı geliştirilecek. Mal ve hizmetlerin transiti artırılacak, ilgili taraflar arasındaki karşılıklı ticaret güçlendirilecek” dedi. Enerji boru hatları döşenecek.” dedi.
Sosyal medya hesabından açıklama yapan bin Salman, ekonomik koridora ilişkin, “Ekonomik koridor projesi büyük bir başarı ve bunu hayata geçirmek için çok çalışmamız gerekiyor.” Yorum yaptı.
Suudi Arabistan ve Hindistan 50 mutabakat zaptı imzaladı
Suudi Arabistan ve Hindistan, ekonomi, bankacılık, teknoloji, enerji, askeri ve kültür alanlarında 50 mutabakat zaptı imzaladı.
Suudi Arabistan-Hindistan Yatırım Forumu kapsamında imzalanan mutabakat zaptılarının değerinin 3,5 milyar dolara ulaştığı belirtildi.
Hindistan’ın ana petrol tedarikçilerinden Suudi Arabistan ile ikili ticaret hacminin yaklaşık 52 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.
OPEC verilerine göre Hindistan, günlük 4,2 milyon varil ile ABD ve Çin’in ardından dünyanın 3. büyük petrol ithalatçısı ve tüketicisi konumundadır.
Suudi Arabistan Veliaht Prensi bin Salman, G20 Liderler Zirvesi’ne katıldı ve zirvenin ardından belirsiz bir süreliğine Hindistan’a resmi ziyaretine başladı.
“Türkiye’siz koridor olmaz”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, söz konusu ekonomik koridorun Türkiye olmadan olamayacağını söyledi.
G20 Liderler Zirvesi dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, “(Hindistan-Ortadoğu-Avrupa Ekonomik Koridoru) Türkiye’siz bir koridor olamaz. Doğudan batıya trafik için en uygun hattın Türkiye’den geçmesi gerekiyor” ” kelimeleri kullandı.
“Hindistan-Ortadoğu-Avrupa Ekonomik Koridoru”
18. G20 Liderler Zirvesi 9-10 Eylül tarihlerinde “Tek Dünya, Tek Aile ve Tek Gelecek” temasıyla Hindistan’da düzenlendi.
Zirve kapsamında “Küresel Altyapı ve Yatırım Ortaklığı ve Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru” oturumu gerçekleştirildi.
Hindistan Başbakanı Modi bu oturumda Hindistan-Ortadoğu-Avrupa Ekonomik Koridoru’nun duyurusunu yaptı.
ABD Lideri Joe Biden oturumda yaptığı konuşmada, “Bugün, yeni bir Hindistan-Ortadoğu-Avrupa Ekonomik Koridoru için tarihi anlaşmayı imzaladığımızı duyurmaktan gurur duyuyorum.” dedi.
Ekonomik koridor için Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, Avrupa Birliği, Fransa, İtalya, Almanya ve ABD mutabakat zaptı imzaladı.
Söz konusu ekonomik koridor; Hindistan’ı Batı Asya/Ortadoğu’ya bağlayan Doğu koridoru ve Batı Asya/Ortadoğu’yu Avrupa’ya bağlayan Kuzey koridoru olmak üzere iki farklı koridordan oluşması planlanıyor.
Önerilen koridor Hindistan’dan Birleşik Arap Emirlikleri’ne kadar uzanacak, ardından Suudi Arabistan, Ürdün ve İsrail’i geçerek Avrupa’ya bağlanacak. Projede ayrıca Hindistan’dan yüklenen malların İsrail ve Yunanistan limanları üzerinden Avrupa’ya daha hızlı gönderilmesi de öngörülüyor.